Joruns tavle

Startside | Temaoversikt

Salig!

Morgenkåseri i NRK 8. mars;
trykt i Klassekampen 10. mars 1990


Kjære alle damer. I dag er det 8. mars, og bli ikke fornøyd hvis noen sier gratulerer med dagen, og du sier takk i like måte, for det holder ikke. 8. mars er ingen morsdag heller, tvert imot burde vi nesten si, for i dag er dagen da damer, kvinnfolk i alle aldre, skal snakke. Vi skal ikke være fornøyde før vi virkelig får sagt det som ligger oss på hjertet, sjøl om det kan bli ubehagelig.

Snakke, spør du antakelig nå. Trenger damer noen oppfordring til å snakke? For det er noe alle veit, at damer snakker og snakker, det er ikke så mye i det de sier, men snakke, det gjør de. Det er vel ikke for ingenting at ordet skravlemann ikke finnes i språket. Men skravlekjerring, det har vi.

Forskere undersøker mye rart. Mange har til og med undersøkt hvem som snakker. De har kanskje tenkt at hvis damer prater så mye at det ikke blir plass til andre, det blir ikke noe snakkeplass for menn igjen, plassen er brukt opp, menn må bare sitte og lytte, de blir ikke hørt, ja hvis det er sånn, må noen snarest sette en kork i truten på damene! For det finnes ikke rettferdighet i verden hvis menna stadig blir avbrutt, oversett, ikke hørt på. Er det rart om mange av dem blir aggressive når de blir behandla slik?

Så forskerne har satt seg ned med lydbånd og stoppeklokker og telt hvem som ikke får snakke og hvem som blir avbrutt. Du kan tru det eller ei altså, men det er i hvert fall ikke mannen.

En forsker lot menn og damer snakke til et lydbånd. Værsågod, snakk så mye du vil. Menna snakka mye, mye lenger enn kvinnene, vanligvis til det ikke var mer lydbånd igjen!

En annen forsker så at det var særlig vanskelig for damer å snakke i et selskap hvis mannen deres var der. Så hvis hun ville prate litt, måtte hun finne seg en annen dame.

En forsker fant ut at det var veldig sjelden å se menn sitte stille og høre på ei gruppe damer som prata sammen, mens damer ofte sitter og hører på menn.

Enda en forsker fant ut at i ei gruppe med begge kjønn, er det først og fremst menn som avbryter. 98 prosent av avbrytelsene er det menna som står for. Og ei dame som blir avbrutt av en mann, blir ofte taus.

Hvis virkeligheten er sånn at damer snakker minst, og menna snakker mest, hvorfor er det da så alminnelig å tru at kvinnekjønnet er det snakkesalige kjønnet? For kvinner kan jo ikke da ha blitt sammenlikna med menn? Da ville alle sagt at damer snakker lite?

Aha! Kvinner blir ikke sammenlikna med menn, men med stillhet! Forskeren Dale Spender sier at kvinner blir kalt snakkesalige hvis de snakker mer enn tause kvinner. Ei snakkesalig dame er ei som snakker i det hele tatt!

Så om du ikke har visst det før, kjære dame, så veit du det nå: Du har mye å ta igjen.

Denne dagen, den internasjonale kvinnedagen 8. mars, er en god dag å starte på. For eksempel når sjefer eller andre herrer sier gratulerer med dagen da, Elsa, når du kommer på jobb i dag, så sier du det som ligger deg på hjertet: Tusen takk, og dessuten tjener jeg for lite! Eller: Tusen takk, og jeg får vondt i ryggen av den stolen jeg har nå. Eller: Tusen takk, og daghjemsplass vil jeg også ha. Eller: Takk takk, og særlig ønsker jeg å beholde jobben min.

Det er klart at det kreves mye av oss når vi sier sånne ekle ting. Utrivelig stemning kan det fort bli, og så du som alltid er så koselig, Else!

Kanskje det er hjemme vi må kvinne oss opp og snakke? – De sa på skolen at det er 8. mars, mor! – Ja, og heretter skal du rydde opp etter deg, ellers får du verken lommepenger eller
middag eller sko så lenge du lever!

Det er lettere å få mot til å si alt dette hvis du veit mer om hvor ålreit du er. Ta et ark og en blyant og skriv opp alt du kan og alt det lure du mener. Det skulle ikke forundre meg om du trengte flere sider.

I ordboka står det at en betydning av ordet salig er «svært lykkelig». Derfor, kjære damer, gamle og unge: I dag starter vi snakkinga. Bli snakkesalig!


A consistent pattern

https://www.advisory.com/daily-briefing/2017/07/07/men-interrupting-women