Joruns tavle

Startside | Temaoversikt

Kvinner har rett til å bestemme!

Rødt nytt nr. 2, 2009


Det er forunderlig hvordan andre alltid mener de skal ha et høylydt ord med i laget om hva kvinner skal få lov til å ha på seg. Om kvinner og jenter har for korte skjørt eller viser for mye av magen.

Våre mødre tok alltid på skautet når de skulle i butikken. Noe annet tok seg ikke ut, det visste alle. Det handla litt om sømmelighet.

Det er forunderlig hvordan andre mener de har en soleklar rett til å bestemme hva jenter og kvinner skal få lov til å gjøre. Å få gymnastikk og sløyd var en kampsak for jenter. Og for å få fly flymaskiner. Nå bestemmer andre at kvinner ikke skal få lov til å hoppe i samme bakken som mennene.

I et samfunn der mannsmakta rår, er det slik, og kvinners råderett over egen gjøren og laden blir en kampsak på hvert eneste område.

Men klasseherredømmet rår også. Hvem er det som bruker hijab i Norge? Det er mest kvinner fra Somalia og Pakistan. De kvinnene som har mest trøbbel fra før med å få seg arbeid. Mange nokså fattige kvinner. Akkurat disse kvinnene er det for tida om å gjøre å holde utafor arbeidslivet.

I likestillingas navn, fordi de veit best, kjemper høytlønte kvinner og menn heroisk for å redde hijabkvinnene fra seg sjøl. I et påstått antireligiøst korstog går de løs på kvinners klær. Mange av oss har hatt den forestillinga at økonomisk sjølstendighet er kvinners beste vern mot det meste som er trist og leit her i verden. Kampen for at alle jobber og yrker skal være åpne også for kvinner, som har vart i mer enn hundre år, er ikke ferdig.

Kapitalistene ordner heldigvis en del saker ganske kvikt. Er det behov for arbeidskraft, så er det behov for arbeidskraft. Under siste verdenskrig kunne kvinner brått fly transportfly over havet og bygge skyskrapere, – for en stakket stund. Kvinner med hijab i Norge kan jobbe i barnehage, skole, på apotek, på Ikea, på sjukehus, i tollvesenet, i militæret og så bortover. Hvis det blir stor mangel på politifolk, så blir hijab så naturlig, så. Tempoet avhenger sikkert litt av karslighetsfaktoren i politiet.

Kampen som enkelte høyrøsta folk fører mot kvinners rett til både å bruke hijab og samtidig jobbe der de ønsker, er både en kamp for at andre enn kvinner skal bestemme over kvinner, og en kamp mot muslimer og islam. Islamfrykt er farlig fordi den sprer rasisme og splitter dem som trenger å stå sammen. Så forsvar jenters og kvinners rett til å bestemme alt som angår dem sjøl!


Hijab og hodeplagg – med rett til å velge!

Hijab

Bildet er fra ei utstilling på Oslo bymuseum i 2009. Utstillinga var produsert i samarbeid med hijabdesignerne The Fashion House of Badr og kunstneren Anita Hillestad. Bak The fashion House og Badr står to søstre og designere: Nafeesah og Susan Badrkhan.

Susan Badrkhan arbeida med å selge klær på Steen og Strøm i Oslo. Hun fikk sparken fordi hun ikke ville ta av seg sin hijab. I retten fikk hun medhold, men slutta likevel. Da lagde hun og søstera et selskap for å lage moderne hijaber for muslimske, vestlige kvinner.